Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > O nás > Média > Aktuality > Pozor na podvodné SMS, e-maily a hovory

Pozor na podvodné SMS, e-maily a hovory

27.5.2024 11:05

Pozor na podvodné SMS, e-maily i hovory vydávající se za Fio banku. #SpoluProtiKyberhrozbam

Apelujeme na Vaši obezřetnost, jelikož v posledních dnech se podvodníci snaží dostat k Vašim citlivým údajům a penězům hned několika různými způsoby. Zaregistrovali jsme vlny podvodných SMS zpráv, e-mailů, ale i telefonních hovorů, které se vydávají za Fio banku nebo třeba Policii. Aktuální případy Vám níže blíže představíme.

1) Vishing = forma kybernetického útoku, kdy Vám podvodník bude volat a bude se vydávat za pracovníka banky. Nejčastěji pak zmiňují, že jste se stali obětí podvodu nebo že na Vašem účtu zaznamenali nějakou podezřelou aktivitu. Na tom by ještě nebylo nic divného, s takovou informací Vám opravdu naši kolegové volat mohou. Podstatným rozdílem ale je, že podvodník od Vás po telefonu bude chtít sdělit Vaše citlivé údaje jako třeba přihlašovací jméno a heslo k účtu nebo číslo platební karty. To by od Vás bankéř nikdy nechtěl! Telefon může být také navázán na zanechání kontaktu na podvodnou reklamu, nejčastěji na výhodné investice (do akcií ČEZ, kryptoměn, zpravidla také zaštítěné známou osobností).

  • Jednou z forem vishingu je spoofing, kdy útočník dokáže své telefonní číslo zamaskovat tak, že se Vám na telefonu ukáže, že Vám opravdu volá někdo důvěryhodný. Jakmile máte podezření, že by hovor mohl být podvodný zavěste a zavolejte na dané číslo zpět. Zpravidla zjistíte, že kolegové o ničem neví a že předchozí hovor byl jen smyšlená báchorka.

2) Smishing neboli podvodné SMS zprávy chodí našim klientům i neklientům. Ve zprávě je na první pohled falešný odkaz na přihlášení, který vede na stránku, kde se útočníci budou snažit získat údaje k vašemu účtu nebo platební kartě.

Žádné takové zprávy neposíláme. Na odkazy v podobných SMS zprávách nebo e-mailech neklikejte a smažte je.


3) Phishing, podvodné e-maily, jsou zřejmě nejrozšířenější formou podvodu. Útočníci je rozesílají naprosto náhodně a tedy Vám mohou chodit výzvy od bank, kde vůbec účet nemáte nebo třeba od pošty, ikdyž žádný balíček neočekáváte. Phishingové útoky se nejčastěji vyskytují v e-mailech, ve zprávách na sociálních sítích. Jejich cílem je vyvolání strachu a následné získání citlivých údajů k účtu nebo platební kartě. Aktuální phishingový e-mail vydávající se za Fio banku vypadá takto:



Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3751025,72790
USD22,7759824,04002
GBP28,7759830,37302
CHF25,3291326,73487
PLN5,657705,97170

Kompletní informace zde