Úvod > O nás > Média > Tiskové zprávy > Fio realitní fond pokračuje v expanzi a kupuje průmyslový park GARBE v Chomutově

1.8.2024 15:35

Fio investiční společnost oznamuje druhou akvizici do svého Fio realitního fondu. Nemovitostní fond kupuje od developerské společnosti GARBE průmyslový park GARBE Park Chomutov. Hodnota transakce je 33 milionů EUR, tedy přibližně 840 milionů Kč.

Koupí tohoto nedávno dokončeného výrobního a skladového areálu v Chomutově s prvotřídním nájemcem dochází k rozšíření portfolia našeho nemovitostního fondu o další prémiovou nemovitost, čímž potvrzujeme ambice vybudovat unikátní a sektorově atraktivní nemovitostní portfolio s cílem dosahovat v dlouhodobém horizontu stabilního výnosu. Našim současným i budoucím investorům jsme tak již nyní schopni nabídnout investiční produkt vhodný pro přesun finančních prostředků z depozitních účtů či jiných nízko úročených alternativ v prostředí aktuálně klesajících úrokových sazeb,“ říká investiční ředitel Fio realitního fondu Václav Kubáček.

Fio realitní podfond I. vznikl v prosinci 2022 v rámci rozšíření nabídky fondů Fio investiční společnosti, po boku Fio globálního akciového fondu a Fio fondu domácího trhu. V květnu 2023 oznámil první akvizici, a to kancelářskou budovu v pražském Karlíně Rohan Business Centre a nyní do svého realitního portfolia získal GARBE Park Chomutov o celkové výměře přibližně 29 600 m2. Průmyslový park má vysoký materiálový standard a průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) na úrovni A. Park se nachází v zavedené průmyslové zóně poblíž chomutovského hlavního vlakového nádraží. Je též snadno dostupný z dálnice D7 a má tak skvělé napojení na německé hranice a skrze Podkrušnohorskou magistrálu (silnice I/13) i na dálnice D8 a D6. V těsné blízkosti areálu se nachází trolejbusová linka, která jej spojuje s městem Chomutov.

„Těší mě, že se náš realitní fond zabydlel v nabídce našich Fio fondů a i nadále se rozrůstá. Věřím, že díky druhé nemovitosti, která je typově odlišná od první, kancelářské budovy, pro klienty ještě nabere na atraktivitě. Objekty zařazené do nemovitostního fondu pečlivě vybíráme a díky tomu může být náš fond pro klienty zajímavý svou pestrou diverzifikovanou skladbou,“ doplňuje obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha.

„Brownfield v Chomutově byl v roce 2021 naší první strategickou lokalitou ve střední Evropě, do jejíž revitalizace jsme se rozhodli spekulativně investovat. Atraktivnost lokality se záhy potvrdila a prostory plně obsadila renomovaná německá společnost ze skupiny Fielmann Group AG zabývající se výrobou především dioptrických brýlí, která je rovněž kótována na německé burze XETRA. Pro GARBE je to za poslední dva měsíce druhý úspěšný prodej v rámci střední a východní Evropy. Po tříletém developerském cyklu jsme v etapě, kdy investorům nabízíme své první projekty k prodeji, a to nejen v Česku, ale také na Slovensku a v Polsku,“ říká ředitel GARBE Industrial Real Estate pro východní a střední Evropu Martin Polák.

Transakční poradci GARBE při prodeji GARBE Park Chomutov byly společnosti HAVEL & PARTNERS a ASB Group. Fio realitní fond byl zastoupen poradci Wilsons, TPA, OM Consulting a Cushman & Wakefield.

CHF25,6944927,12051