Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: pohled na dnešní rozhovor CEO ČEZu Daniela Beneše pro iRozhlas

ČEZ: pohled na dnešní rozhovor CEO ČEZu Daniela Beneše pro iRozhlas

7.11.2023 12:23, BAACEZ

Z dnešního rozhovoru generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše pro iRozhlas nemáme pocit, že by transformace (restrukturalizace, rozdělení) ČEZu byla vyloženě na pořadu dne. Podobný dojem v tomto ohledu jsme měli i ze včerejšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury. Jinými slovy, v kontextu výstavby jednoho bloku v Dukovanech Beneš zdůrazňuje smlouvu mezi státem a ČEZem uzavřenou před třemi lety. Jeho slova vnímáme tak, že tato smlouva poskytuje ČEZu dostatečný prostor a podmínky k tomu, aby mohl zrealizovat (či mohl začít realizovat) výstavbu tohoto bloku na stávajícím akcionářském půdorysu.

V kontextu potenciální výstavby dalších třech velkých bloků a budoucnosti uhelných elektráren (jež se můžou v horizontu nejbližších let vlivem vysokých cen emisních povolenek postupně stávat nerentabilními) se však Beneš poměrně zřetelně zamýšlí nad potřebou případné restrukturalizace ČEZu. V rámci tohoto širšího pohledu naznačuje, že téma strukturální změny ČEZu bude nadále ve hře.

Shrneme-li:

Jestli se ještě před několika měsíci jevilo, že transformace ČEZu by se mohla konkrétněji řešit již na letošní červnové valné hromadě, resp. její zásadní kroky by mohly být vládními politiky představeny koncem letošního roku, tak nyní nevnímáme akutní potřebu v dohledné době představovat nějaké konkrétní záměry. Ostatně, i z nedávného vyjádření ministra průmyslu Jozefa Síkely v ČT je podle našeho názoru patrné, že v tuto chvíli je největší pozornost soustředěna na stávající model financování daný výše zmíněnou smlouvou mezi ČEZem a státem. Jinými slovy, aktuálně se čeká na notifikaci ze strany EU, která by dala zelenou garancím uvedených v této smlouvě. Z pohledu akcií ČEZu vnímáme vyjádření Daniela Beneše neutrálně.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3751025,72790
USD22,7759824,04002
GBP28,7759830,37302
CHF25,3291326,73487
PLN5,657705,97170

Kompletní informace zde