Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden: HDP (ČR, USA), CPI (Německo, eurozóna), Béžová kniha Fedu

Makroekonomický výhled pro tento týden: HDP (ČR, USA), CPI (Německo, eurozóna), Béžová kniha Fedu

27.11.2023 12:55

Intenzita makroekonomických reportů tento týden bude kopírovat četnost zveřejňování hospodářských výsledků společností. Druhá polovina týdne bude pro investory tak zajímavější. Na evropském kontinentu bude pozornost upřena na data související se spotřebitelskou důvěrou a inflací. V zámoří bude zveřejněna Béžová kniha Fedu a předběžná čísla výkonu americké ekonomiky nebo deflátor HDP. V pátek v ČR budeme moci sledovat předběžný odhad HDP za 3Q.

Trhy jsou naceněné na perfektní průběh „měkkého přistání“ (soft-landing) ekonomiky. Předpokládají tedy jen velmi mělkou a krátkou recesi. Ekonomové z agentury Bloomberg nicméně věří, že je čeká překvapení v negativním smyslu slova. Trhy podle nich odmítají varovné příznaky jako je dlouhodobější nezaměstnanost, pokles reálných osobních příjmů, zpomalující se poptávka po úvěrech, prodlužování výrobních procesů, snižování skladových zásob společností za účelem zvýšení prodejů a přízemní spotřebitelský sentiment.

Kvalita makroekonomických údajů se obvykle zhoršuje v takovýchto okamžicích ekonomického zlomu. V posledních obdobích tak můžeme sledovat soustavné revidování ukazatelů trhu práce (např. zaměstnanost mimo zemědělství) směrem dolů. Podrobnější informace o poptávce a trhu práce nám může tento týden nabídnout Béžová kniha Fedu, která bude zveřejněna ve středu.

Pondělí

Dnešek přinese jen skromný počet makroekonomických událostí. Dnešní ukazatele jsou posazeny do realitního prostředí, kdy zjistíme výši prodejů nových domů za říjen, přičemž trh očekává 4,8% meziměsíční pokles na absolutní hodnotu 723 tis. Zveřejněn bude také vývoj indexu výrobní aktivity dallaského Fedu.

Úterý

Z Německého prostředí úterý přinese informace o vývoji spotřebitelské důvěry GfK.

Zajímavé bude zítra sledovat meziroční říjnové hodnoty peněžní zásoby M3 v eurozóně, kde se očekává pokles o 0,9 %.

Kromě výše zmíněných se bude reportovat spotřebitelská důvěra v USA podle Conference Board, index cen domů FHFA nebo index výrobní aktivity richmondského Fedu.

Středa

Středa přinese vývoj indexu dovozních cen za říjen v Německu. Očekává se, že importní ceny meziročně klesly o 13,7 %. Údaje tak doplní předběžné údaje o posunu cenové hladiny v důležité evropské ekonomice. Index spotřebitelských cen by se dle odhadů měl za listopad snížit o 0,1 % meziměsíčně. Meziroční inflace by měla dosahovat v Německu 3,5 %.

Kromě zmiňované Béžové knihy se můžeme ve středu z USA těšit také na předběžná data velkoobchodních zásob za říjen. Před otevřením amerických trhů se také dozvíme jaký je anualizovaný mezikvartální růst HDP. Odhady předpokládají za 3Q 5% růst. Zveřejněn bude také deflátor HDP a ukazatel osobní spotřeby.

Čtvrtek

Poslední listopadový den bude na makrodata nejbohatší. Z tuzemska se dozvíme meziroční vývoj měnové zásoby M2. Reportované údaje včetně očekávání v Německu a eurozóně znázorňují následující tabulky.

Německo
DatumMakroekonomický ukazatelSledované obdobíOdhadPředchozí
30. 11. Maloobchodní tržby (m-m) říjen 0,4 % -0,8 %
30. 11. Maloobchodní prodeje (bez sezónního očištění) (y-y) říjen -2,5 % -4,6 %
30. 11. Změna počtu nezaměstnaných listopad 22,5 tis. 30,0 tis.
30. 11. Míra nezaměstnanosti (sezónně očištěno) listopad 5,8 % 5,8 %
Eurozóna
DatumMakroekonomický ukazatelSledované obdobíOdhadPředchozí
30. 11. CPI odhad (y-y) listopad 2,7 % 2,9 %
30. 11. CPI jádrový (y-y) listopad - předběžný 3,9 % 4,2 %
30. 11. Míra nezaměstnanosti říjen 6,5 % 6,5 %


V USA budou reportovány data trhu práce jako je osobní příjem a výdaje nebo sledované nové a pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Pátek

Závěrem týdne Český statistický úřad vydá zprávu o předběžném odhadu HDP za 3Q. Odhad analytiků je 0,6% meziroční pokles, resp. 0,3% meziměsíční pokles. Zveřejněná bude také bilance státního rozpočtu za listopad.

Ze všech námi sledovaných regionů se také v pátek dozvíme konečná data indexu nákupních manažerů PMI ve výrobě.


Zdroj: Bloomberg


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde