Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Karo Leather na START day potvrdila výhled, dočerpala dotace (+komentář analytika)

Karo Leather na START day potvrdila výhled, dočerpala dotace (+komentář analytika)

5.6.2024 22:38, BAAKARIN

Český zpracovatel kůží Karo Leather na START day pražské burzy potvrdil výhled a podělil se o aktuality. Potvrzujeme naši cílovou cenu.

 

Společnost Karo Leather minulý týden zveřejnila účetní závěrku, která pro nás nepředstavovala větší překvapení (celý komentář zde), a tak jsme potvrdili naši cílovou cenu 200 Kč (kompletní analýza k přečtení zde), což činíme i nyní po včerejším START day především s ohledem na potvrzení celoročního výhledu, dočerpání dotací a vyloučení úpisu v letošním roce.

Potvrzení výhledu a dočerpání dotací

Společnost sice nezveřejnila výsledky za 1Q, které však letos podle našeho názoru nejsou důležité s ohledem na to, že během nich ještě nebyla v provozu barvírna v Brtnici, která bude mít klíčový vliv na celoroční výsledky. Společnost ovšem potvrdila celoroční výhled EBITDA ve výši 103,2 mil. Kč, což považujeme za důležité (a v analýze počítáme se 101,3 mil. Kč).

V analýze jsme počítali s tím, že v roce 2024 společnost dočerpá dotace v objemu 139 mil. Kč, což společnost v rámci prezentace potvrdila. Společnost tak má podle našeho názoru dobře nakročeno k tomu, aby rok 2024 zakončila se zadlužením na velmi slušné úrovni 2,6násobku čistého dluhu vůči hrubému provoznímu zisku EBITDA, když na konči roku činil v absolutní výši 442 mil. Kč a po načerpání dotací by pro forma činil 328 mil. Kč.

Provozní kapacita a pilotní testy

Finanční ředitel Jakub Hemerka uvedl, že do budoucna společnost cílí svou kapacitu na 140+ tis. m2 měsíčně. My v roce 2028 očekáváme, že společnost bude produkovat kůže v objemu 135 tis. m2 měsíčně.

Na dotaz ohledně marží nového závodu Hemerka odpověděl, že společnost si koncept ověřovala již od roku 2021 v rámci pilotních testů, kdy si nechávala kůže ve stavu wet blue opracovávat na zakázku v Itálii. Takto zpracované kůže již společnost prodávala zákazníkům od konce minulého roku, byť první operace, kdy ještě nefungoval brtnický provoz, si společnost nechávala zpracovávat jinde, uvedl.

Úpis akcií vs. dividenda

Pro letošní rok Hemerka také vyloučil dříve uvažovaný úpis akcií (v rámci další vertikální integrace), se kterým jsme ani v naší analýze nepočítali. Pozvánka na valnou hromadu společnosti z minulého zmiňuje, že nejpozději od roku 2028 je plánováno předkládat valné hromadě návrhy na dividendu.

Z našeho pohledu by bylo optimální, pokud by společnost další stupeň vertikální integrace postupně financovala kombinací zadrženého zisku a dluhu, vyloučila úpis akcií (neumožnil-li by jí získání významného objemu dotačních programů), protože na něj z naší zkušenosti často směřují dotazy investorů.

Pobočka v Polsku, informační systém, spalovna a čistička

Více informací Hemerka uvedl také k dříve komunikovanému plánu na otevření pobočky v Polsku, kdy místní sklad by zlevnil dopravu a otevřel společnosti novému segmentu nábytkářů vyrábějících na míru.

Společnost spustila nový informační systém, který jí umožní podrobně analyzovat výrobu a činit přesnější cenovou politiku. Prověřuje možnost obnovy spalovny, která by pro společnost mohla být alternativním zdrojem tepla, a připravuje rozšíření čističky odpadních vod.

Hemerka také potvrdil plán přechodu na účetní standardy IFRS a přechod na regulovaný trh od roku 2026 dále.

Akcie Karo Leather

Akcie Karo Leather (BAAKARIN) dnes vzrostly o 1,3 % na 162 Kč. Na RM-SYSTÉMu připsaly 0,6 % na 165 Kč.

Zdroj: Karo Leather, Burza cenných papírů Praha


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3751025,72790
USD22,7759824,04002
GBP28,7759830,37302
CHF25,3291326,73487
PLN5,657705,97170

Kompletní informace zde