Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Jerome Powell vystoupil před bankovním výborem amerického Senátu

Jerome Powell vystoupil před bankovním výborem amerického Senátu

10.7.2024 11:26

Jerome Powell, předseda amerického Fedu včera vystoupil před bankovním výborem amerického Senátu. Ekonomika dle Powella učinila mírný pokrok v boji s vysokou inflací, ale trh práce ochladil. Naznačil rovněž snižování sazeb.

Powell sdělil, že nejčerstvější hodnoty ukázaly „další mírný pokrok“ ohledně snah snížení inflace, ale potřebuje „více dobrých dat“ před přikročením k snížení sazeb. Podmínky na trhu práce se dle Powella naopak „značně“ ochladily, tento motiv byl tak silný, že jej Powell zmínil alespoň pětkrát.

Powell dále řekl: „Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme… Vidíme, že trh práce se ochladil opravdu signifikantně napříč tolika měřítky… Nyní již není zdrojem všeobecných inflačních tlaků,“ řekl Powell.

Toto posouzení je důležité, jelikož vedení Fedu dlouho uvádělo přehřátý trh práce jako hlavní riziko pro snižování inflace. Powell rovněž sdělil, že by k takovémuto závěru ještě před dvěma měsíci nedospěl. Dle posouzení Wall Street Journal se ještě minulý týden na konferenci v Portugalsku vyjadřoval více odměřeně.

Za měnícím se výhledem jsou data z trhu práce, která ukazují zpomalení přijímání nových zaměstnanců a mírné zvýšení počtu Američanů hledající práci. Dle reportu z trhu práce minulý týden, červnová nezaměstnanost dosáhla 4,1 %, oproti očekávaným 4 % a 3,7 % v prosinci 2023. Powell trh práce popsal jako podobný k předpandemické situaci, tedy: „Silný, ale nikoliv přehřátý.“

Po dotazování senátorem Sherrodem Brownem Powell uvedl: „Jsme si plně vědomi, že nyní čelíme rizikům z obou stran.“ Míněno tedy jak ze strany zvýšení inflace, tak se strany zvýšení nezaměstnanosti, což je dvojí mandát amerického Fedu.

„Snížení monetárního omezení příliš pozdě nebo příliš málo může přehnaně oslabit ekonomickou aktivitu a zaměstnanost,“ řekl dále Powell.

Po dotazu senátora Jacka Reeda řekl, že pravděpodobný vývoj je, že centrální banka začne se snižováním sazeb ve správný moment, pokud se inflace bude nadále snižovat a trh práce zůstane silný.

Rada guvernérů Fedu v posledních minutes ze zasedání v červnu zmínila, že náhlé oslabení trhu práce by rovněž mohlo přimět Fed pohnout sazbami dolů.

Dle komentářů Financial Times a Wall Street Journal Fed pravděpodobně nepřistoupí ke snížení sazeb na příštím zasedání v červenci, ale snížení v září se zdá podstatně pravděpodobnější. Wall Street Journal uvádí, že většina vedoucích pracovníků Fedu do konce roku očekává jedno až dvě snížení sazeb, přičemž jedno snížení znamená snížení o 25 bazických bodů.

Zdroje: Bloomberg, Wall Street Journal, Financial Times

 

 

Tobiáš Kohout, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,7214926,09351
USD22,6485223,90548
GBP29,4191431,05186
CHF25,3184326,72357
PLN5,816356,13915

Kompletní informace zde