Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Konferenční hovor Erste Group: nový CEO nastínil své strategické plány

Konferenční hovor Erste Group: nový CEO nastínil své strategické plány

2.8.2024 13:07, BAAERBAG

Nový CEO Peter Bosek se na konferenčním hovoru vyjádřil ke strategickým plánům a alokaci kapitálu.

Kanceláře Erste Group Bank v Zahřebu

Konferenční hovor s analytiky k výsledkům Erste Group za 2Q 2024 vedl již nový CEO Peter Bosek. Během svého mandátu by se chtěl ještě výrazněji zaměřit na technologie a digitalizaci. Podle jeho názoru by digitální poradenství (v mobilní aplikaci George) mohlo hrát klíčovou roli ve finančním zdraví klientů Erste a otevřít bance mnoho příležitostí generovat dodatečné výnosy z poplatků v oblasti asset managementu, penzijních fondů či pojištění. 

Dále se vyjádřit ke kapitálovým prioritám, které se do budoucna nemění. Hlavní prioritou tak zůstává investice do organického růstu, následovaná dividendami (40-50% výplatní poměr), akvizicemi a zpětnými odkupy akcií.

Případné akviziční cíle budou vyhodnocovány na roční bázi po celoročních výsledcích a pokud se na trhu neobjeví atraktivní příležitost, bude přebytečný kapitál použit na zpětný odkup akcií.

Potenciální akviziční cíle budou z regionu CEE, ať už v zemích, kde již Erste aktuálně působí, či v ostatních zemích v tomto regionu. Polský trh je podle CEO atraktivní, ale ocenění je zde dlouhodobě vysoké. Dále CEO uvedl, že nejsou pod tlakem a k akvizicím budou přistupovat tedy velmi oportunisticky. Dojde k nim pouze pokud budou přesvědčeni, že vytvoří hodnotu pro akcionáře.

Kapitálová pozice Erste je silná, není tedy vyloučeno, že ke zpětným odkupům akcií bude v následujících letech docházet pravidelně. V únoru tohoto roku Erste dokončila zpětný odkup akcií ve výši 300 mil. EUR. Do konce tohoto roku pak chce odkoupit dalších 500 mil. EUR. Na konferenčním hovoru management oznámil, že dosud odkoupil zhruba 20 % z této částky.


Karel Nedvěd, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4548925,81211
USD22,1430423,37196
GBP28,4728930,05311
CHF25,6477927,07121
PLN5,701876,01833

Kompletní informace zde