Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > UniCredit získala 9% podíl v německé Commerzbank, a plánuje zahájit jednání o potenciálním převzetí

UniCredit získala 9% podíl v německé Commerzbank, a plánuje zahájit jednání o potenciálním převzetí

11.9.2024 13:47, CBK, CRIN

Italský bankovní dům UniCredit získal 9% podíl v německé bance Commerzbank. 4,5 % společnosti získala UniCredit od německé vlády a zbytek koupila na trhu. S přibližně jedenáctinou společnosti se tak stala druhým největším vlastníkem po německé vládě, která oznámila úmysl prodat svůj podíl.

Italská banka UniCredit nabyla 9% podíl v německé bance Commerzbank, 4,5 % získala od německé vlády a zbytek koupila na trhu. Plánuje zahájit jednání o případném převzetí.

UniCredit, která již vlastní velkou německou banku Hypovereinsbank, by se dle Bloombergu po převzetí Commerzbank stala velkým hráčem v korporátním a osobním bankovnictví v největší evropské ekonomice.

UniCredit dle Bloombergu již dříve zvažovala akvizici Commerzbank, ovšem nikdy nedospěla k finálnímu tahu. CEO UniCredit Andrea Orcel dříve tento rok řekl, že akvizice by pro italskou banku mohly být atraktivnější, pokud její akcie budou i nadále překonávat konkurenci.

Commerzbank tento týden oznámila, že CEO společnosti Manfered Knof se nebude ucházet o další mandát, poté co jeho současný vyprší na konci příštího roku.

Ačkoliv oba bankovní domy benefitovaly z vyšších úrokových sazeb, UniCredit překonala trh i díky tomu, že její CEO Andrea Orcel snížil náklady a zefektivnil strukturu, komentoval Bloomberg. To vedlo ke zvýšení valuačního násobku ceny vůči vlastnímu hmotnému kapitálu italské banky na 1,05, což je téměř dvojnásobek tohoto násobku u Commerzbank dle Bloombergu.

Unicredit nyní disponuje 10 miliardami eur pro potenciální akvizice. Toto číslo by se dle Bloombergu snížilo na 6 až 7 miliard eur v případě zohlednění regulace Basel III, která vstoupí v platnost příští rok. Orcel sdělil, že konstantně monitorují potenciální akvizice v trzích, kde UniCredit operuje, ačkoliv valuace a podmínky musí být vhodné.

UniCredit minulý rok koupila řeckou banku Alpha Bank a její pobočku v Rumunsku. V čertvenci tohoto roku pak koupila polského poskytovatele služeb pro finanční instituce Vodeno a belgickou digitální banku Aion.

UniCredit od německé vlády koupila přibližně 53,1milionů akcií Commerzbank za 13,20 eur na akcii. Dle německého finančního úřadu tak Německo získalo 702 milionů eur a nabídka UniCredit byla dle tohoto úřadu „výrazně lepší“ než všech ostatních.

Německo bude nyní aplikovat 90ti denní restrikci na další prodeje akcií Commerzbank, dle úřadů však mohou nastat výjimky. Eva Grunwald, ředitelka německého finančního úřadu řekla: „Tento první částečný prodej Commerzbank federální vládou ohlašuje úspěšnou stabilizaci a tedy exit [německé vlády z podílu v bance].“

Dle informací Bloombergu je německá vláda překvapená, že UniCredit nabyla tak vysokého podílu s tím, že čekali, že akcie Commerzbank koupí větší počet investorů a akcionářská struktura se více rozdrobí, což by zajistilo nezávislost této německé banky, která by se tak mohla soustředit na úvěry středně velkým společnostem na domácím trhu. Když byla připravována nabídka akcií Commerzbank, tak navíc Německo údajně nemělo žádné varování, že italská banka chce skoupit takovýto podíl.

Plné převzetí může čelit opozici ze stran zastupitelů zaměstnanců, kteří jsou zastoupeni ve správních orgánech. Toto dle analytika Borja Ramirez Segura z Citi může limitovat benefit z optimalizace fungování německé banky a možných synergií.

UniCredit uvedla, že koupě Commerzbank neovlivní její současnou politiku navracení prostředků akcionářům. Italská banka zvýšila objem peněz navrácených akcionářům více, než kterákoliv jiná evropská banka a je na trajektorii k tomu, aby tento rok vyplatila akcionářům lehce přes 10 miliard eur, dle kalkulací Bloombergu.

Akcie Commerzbank (CBK) dnes na Frankfurtské burze stouply až o 18 % a nyní obchodují se ziskem 16,9 % za 14,735 eur na akcii. Akcie UniCredit obchodované v Miláně a na Xetře pod tickerem CRIN, dnes připisuje 0,44 % a obchoduje za 36,235 eur na akcii.


Tobiáš Kohout, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4879725,84703
USD22,0053623,22664
GBP29,0523230,66468
CHF26,0554827,50152
PLN5,726986,04482

Kompletní informace zde