Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výrobní závody Kofoly byly zasaženy víkendovými povodněmi

Výrobní závody Kofoly byly zasaženy víkendovými povodněmi

16.9.2024 14:31, BABKOFOL

Výrobní závody Kofoly byly zasaženy víkendovými záplavami na Moravě. Jedná se o závod v Krnově a také o výrobní areály v Hanušovicích a Litovli spadající pod Pivovary CZ, ve kterých Kofola vlastní 51% podíl. První ranní informace nám telefonicky poskytla přímo společnost Kofola.

Podle vyjádření Kofoly se společnost na záplavovou vlnu připravovala s cílem minimalizovat škody. Výroba v krnovském areálu je přerušena. Majetek je pojištěn.

Vzhledem k tomu, že Kofola provozuje ve své nealko části celkem šest závodů v ČR a dva závody na Slovensku (např. v Mnichově Hradišti, Stráži nad Ohří, Moravském Berouně či Rajecké Lesné), tak výroba z Krnova je z určité části zastupitelná a nahraditelná. V aktuálně zaslané tiskové zprávě Kofola uvádí, že „drtivou většinu výrobků je Kofola schopna pokrýt z jiných výrobních závodů.“

Pokud jde o pivovarskou část, tak zasaženy byly výrobní areály v Hanušovicích a Litovli. Závod v Přerově, patřící rovněž do Pivovarů CZ, by měl být podle prvních ranních informací v pořádku. V hanušovickém areálu by podle dnešních prvních informací neměly být poškozeny přímo výrobní technologie, nicméně produkce je z infrastrukturních důvodů přerušena. V Litovli je situace zatím nepřehledná, voda by tam měla kulminovat zřejmě dnes. Zde je výroba rovněž přerušena.

Vyjádření CEO Jannise Samarase

CEO Kofoly Jannis Samaras k aktuální situaci říká: „Podnikli jsme maximální opatření k minimalizaci škod na všech lokacích, za což bych velmi rád poděkoval všem našim lidem! Přestože jsme byli dopředu dobře připraveni, v Krnově zasáhla více než stoletá voda, která silně zasáhla do životů našich zaměstnanců a pochopitelně se nevyhnula ani našemu výrobnímu závodu a skladům. To, že jsou všichni - podle zpráv, které máme - v pořádku, je to nejcennější. Hladina vody v Krnově dosáhla vyšší hranice než v dramatickém roce 1997, kdy jsme s tátou seděli na střeše výroby. Voda se opět dostala do celého areálu, aktuálně ji odčerpáváme ze všech míst a zjišťujeme rozsah škod. Snažíme se spustit záložní elektrocentrálu, neboť město Krnov je stále bez proudu. Zítra začneme s úklidem a budeme se soustředit na co nejrychlejší obnovení chodu závodu. Zkraje příštího týdne budeme mít jasnější představu, jak dlouho to bude trvat,“

V aktuální tiskové zprávě se rovněž Kofola vyjadřuje k situaci v pivovarnických areálech a potvrzuje první ranní informace: 

„Voda přišla velmi rychle a zaplavila příjezdovou oblast areálu, do výrobních částí se naštěstí nedostala. Během dneška a zítřka by mohlo dojít k postupnému spuštění provozu a zahájení vaření piva, bude však záležet na dostupnosti zaměstnanců, kteří čelí následkům velké vody ve svých domovech,” říká René Musila, spoluzakladatel Kofoly a generální ředitel společnosti Pivovary CZ Group, a dodává: „V Litovli bude řeka Morava kulminovat během dneška, takže rozsah případných škod v tomto pivovaru bude možné zjišťovat až v dalších dnech. Celá oblast je momentálně nepřístupná a pivovar je uzavřen.”

„Ve třetím pivovarském závodě Kofoly, v Přerově, kde se vyrábí Zubr, se naštěstí černé scénáře nenaplnily a řeka Bečva se přes své břehy nepřelila. Během dneška se začínají zprovozňovat preventivně odstavené výrobní technologie a pivovar by měl plynule najet na běžný provoz,“ upřesňuje Kofola v tiskové zprávě.

Očekáváme, že k rozsahu a kvantifikaci škod se Kofola bude teprve postupně vyjadřovat. Uvidíme, zda bližší informace nebudou k dispozici např. již příští týden v pondělí, kdy společnost zveřejní výsledky hospodaření za 2Q 2024. Negativní dopady do výroby, distribuce a prodejů se v krátkodobém horizontu objeví. Na druhou stranu značná geografická a produktová diverzifikace Kofoly by měla škody tlumit. S ohledem na letošní celoroční výsledky hospodaření je třeba zmínit i skutečnost, že záplavy v podstatě neohrozily letošní hlavní nápojářskou sezónu (tedy hlavní letní měsíce). Domníváme se tak, že by Kofola nemusela zasahovat do celoročního výhledu posazeného do rozmezí 1550 – 1800 mil. Kč.

Akcie Kofoly (BABKOFOL) na pražské burze klesají o 4,2 % na 319 Kč, na RM-SYSTÉMu ztrácí 4,19 % na 320 Kč.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4879725,84703
USD22,0053623,22664
GBP29,0523230,66468
CHF26,0554827,50152
PLN5,726986,04482

Kompletní informace zde