Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > RWE oznámilo novou strategii, akcentuje investice do čistých zdrojů energie (+komentář analytika)

RWE oznámilo novou strategii, akcentuje investice do čistých zdrojů energie (+komentář analytika)

15.11.2021 17:08, BAACEZ, RWE

RWE představilo novou růstovou a investiční strategii, ve které definuje korporátní cíle až do roku 2030. Společnost hodlá činit zelené investice ve výši 50 mld. EUR a do konce dekády zdvojnásobit produkční kapacitu na 50 gigawattů. Stejnou měrou hodlá navýšit i očištěný hrubý provozní zisk (EBITDA).

Novou strategii představil v tiskové zprávě CEO společnosti Markus Krebber: „Naše rozsáhlá transformační strategie byla úspěšně splněna. Jsme ve skvělé pozici k aktivnímu formování klíčové dekády energetické transformace. Prostřednictvím naší investiční a růstové strategie ‘Groving Green’ silně navyšujeme tempo a do roku 2030 budeme investovat v hrubé částce 50 mld. EUR. To nám pomůže expandovat naši silnou kapacitu zelené generace až na 50 gigawattů.“

Krebber dále uvedl, že v důsledku nové strategie a investic očekává společnost růst EBITDA průměrně o 9 % na roční bázi s cílem dosažení 5 mld. EUR okolo roku 2030, což je zhruba dvakrát více, než kolik se očekává pro současný fiskální rok.

Investice v hrubé hodnotě 50 mld. EUR znamenají v průměru 5 mld. EUR ročně do pobřežních a pozemních větrných elektráren, solárních panelů, baterií, flexibilní výroby a vodíku. Kapacita současného portfolia je 25 gigawattů, nová strategie ji tak plánuje zdvojnásobit, a to na atraktivních trzích v Evropě, Severní Americe a asijsko-pacifického regionu. RWE v minulosti plánovala navyšovat celkovou kapacitu v průměru o 1,5 gigawattu ročně, nyní se toto číslo navýšilo na 2,5 gigawattu ročně.

Investice budou z valné části financovány ze silného toku peněz společnosti z provozních aktivit. Společnost se v tiskové zprávě chlubí vynikající úvěrovou kredibilitou a nízkou hladinou zadlužení, díky čemuž má pro finanční aktivity mnoho volného prostoru.

„Naše nová strategie nejen maluje čistý obrázek vývoje společnosti mezi současností a rokem 2030; také ukazuje, že jsme finančně silní a budeme financovat náš zelený růst zelenými fondy. Náš program přináší hodnotu a je udržitelný,“ komentuje finanční ředitel společnosti Michael Müller. Dále pokračuje: „Chceme, aby naši akcionáři těžili z růstu našich zisků. Pro fiskální rok 2021 tak společnost plánuje navýšení dividendy na 0,90 EUR na akcii, což bude dle našich plánů představovat spodní hranici dividendy i v následujících letech. V dlouhém období hodláme našim akcionářům vyplatit 50 až 60 % očištěného čistého zisku.“

Kompletní tisková zpráva RWE je k dispozici zde.

„RWE ve své dnes prezentované nové strategii na následující dekádu zřetelně akcentuje svůj posun k obnovitelným zdrojům, resp. ke klimaticky neutrální energetice. S postupným odklonem od jádra, resp. uhlí se tato tradiční německá energetika bude s plánovanými masivními investicemi do větrných a solárních elektráren a dalších moderních technologií postupně měnit v utilitu, ve které budou v příštích letech čím dále více nabírat na významu čisté zdroje energie,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

„Zdůrazňování investic do zelené energie je obecně investory vnímáno pozitivně. Akcie RWE dnes posilují o 3 % na cca 33 EUR a momentálně se obchodují za cca 9,1x letošní očekávané EV/EBITDA, resp. 8,7x EV/EBITDA 2022. Akcie RWE se v posledních měsících nachází ve vzestupném trendu. Zatímco v létě se ještě obchodovaly v blízkosti 6x EV/EBITDA, aktuálně se dostávají i pod vlivem dnešní zprávy na úrovně kolem 9násobku. Vůči trhu, jenž se v průměru obchoduje za 9,6x EV/EBITDA 2021, resp. 9,1x EV/EBITDA 2022, je stále patrný mírný diskont. Naproti tomu např. vůči tuzemskému ČEZu jsou akcie RWE mírně dražší, když akcie české energetiky jsou v posledním měsíci spíše pod prodejním tlakem a momentálně se obchodují za 8,6x letošní očekávané EV/EBITDA, resp. 7,7x EV/EBITDA 2022,“ doplnil Raška.

Akcie společnosti RWE (RWE) na Xetře rostou o 3,15 % na 33,11 EUR.


Matěj Švanda, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde